Mateří kašička

 

 

Mateří kašička je výměšek hltanových žláz včely dělnice, které jsou uloženy v hlavě. Včely jí krmí dospělou matku, larvy budoucích matek po celý jejich vývoj a zpočátku i larvy dělnic a trubců. Obsahuje veškeré potřebné živiny. Složení mateří kašičky se liší podle toho, jaký typ včely se má vylíhnout. Z genetického hlediska se vajíčko, z kterého se vyvine matka nebo dělnice, neliší, rozhoduje pouze kvalita výživy. Ve včelstvu má největší spotřebu kašičky matka. Díky ní je mimořádně vitální v kladení vajíček, kterých denně naklade průměrně tisíc pět set až dva tisíce. Obdivuhodný je i rozdíl v délce života. Matka žije tři až pět let, na rozdíl od několika týdnů až měsíců u dělnic. Délka života matky souvisí se složením mateří kašičky a její pravidelnou konzumací. Nejvíce mateří kašičky se nachází v matečnících, buňkách určených pro vývoj matky. Včelaři ji odtud vybírají a uskladňují pro další využití. Nejčastěji ji přimíchávají do medu. Mateří kašička má tekutě pastovitou konzistenci, bílou až nažloutlou barvu a nakyslou chuť. Hlavní složkou je voda, v sušině se vyskytují především bílkoviny, tuky, cukry, v malém množství i minerální látky, vitaminy, hormony a aminokyseliny.

 

Využití mateří kašičky

-          Farmaceutické: jako psychofarmakum, proti předčasnému stárnutí, k celkovému zvýšení odolnosti atd.

-          Kosmetické: výrazné dermatologicko-omlazující účinky, nejčastěji se používá do pleťových krémů, masek a mlék.

-          Doplněk výživy: hlavně při pooperačních stavech a ve vyšším věku (zlepšuje využití vápníku a tlumí tak rozvoj osteoporózy), konzumuje se v přírodním stavu nebo v kombinaci s jinými potravinami (med, jogurt apod.).

 

 

 

Zralé matečníky