Med

 

Jak vzniká med?

Med je produktem včely medonosné – Apis mellifera. K výrobě medu nalézá včela základní surovinu v přírodě – sbírá nektar z kvetoucích rostlin (květové medy) a jiné sladké šťávy – především medovici (medovicový nebo také lesní med), které obohacuje látkami vlastního těla, přeměňuje je a ukládá do plástů, kde je nechává dozrát.

 

 

Nektar je sladká šťáva, kterou vylučují rostliny. Medovice je sladká šťáva, kterou vylučuje hmyz živící se mízou mnoha listnatých a jehličnatých dřevin. Zdroj snůšky vyhledávají včely létavky, které po návratu do úlu informují ostatní včely kruhovým nebo osmičkovým tancem o místě výskytu snůšky. Včela létavka odevzdá část přineseného nektaru jiné včele a opět vylétá z úlu. Včela, která přijala nektar od létavky, ho zpracovává pomocí ústního ústrojí, obohacuje ho o enzymy a zahušťuje. Při zpracování dochází k rychlému úbytku vody. Včela pak takto zpracovaný med uloží do vhodné buňky v plástu. Současně s procesem zahušťování dochází i k chemickým změnám – hlavně k rozkladu cukrů pomocí enzymů dodaných z hltanových žláz včel při zpracování nektaru nebo medovice v ústním ústrojí včel. V průběhu dozrávání medu hraje důležitou roli i ventilace a vnější teplota a vlhkost. Dozrálý med včely v buňkách plástů zavíčkují – uzavřou buňku voskovým víčkem. Tak je med chráněný před nepříznivými vlivy a připravený jako zásoba potravy pro včelstvo na dobu, kdy není snůška v přírodě. Plásty s vyzrálým medem včelař z úlu vybere, odvíčkuje buňky, plást vloží do medometu (zařízení k získávání medu pomocí odstředivé síly) a vytočí. Získá tak kvalitní včelí produkt – med. Podle suroviny, z které včely med připravily, bude med květový nebo medovicový, tzv. lesní. Někdy se stane, že se snůškové zdroje překrývají, tehdy vzniká med smíšený s různým poměrem květového a lesního medu.

 

Složení medu

Med je přírodní surovina, která obsahuje velké množství chemických látek. Obsahuje především cukry, které tvoří 95 až 99% sušiny medu. Největší podíl tvoří jednoduché cukry, tedy monosacharidy – glukóza a fruktóza. Dále obsahuje disacharidy – sacharózu a maltózu a také oligosacharidy nebo vyšší cukry – dextriny. V některých medovicových medech se může nacházet trisacharid melecitóza, která způsobuje rychlé tuhnutí medu.

Druhou kvantitativně největší složkou medu je voda. Obsah vody je důležitým ukazatelem kvality medu. Čím je množství vody v medu nižší, tím je med kvalitnější a lze jej skladovat bez nebezpečí, že by zkvasil. Obsah vody v medu se pohybuje mezi 13 až 20%.

Dále jsou to aminokyseliny a organické kyseliny, minerální látky, vitamíny, hlavně skupiny B, vitamín C a provitamin A, a také hormony. V medu jsou ještě obsaženy enzymy, barviva, flavonoidy a pylová zrnka z rostlin, na nichž včely nektar sbíraly. Součástí medu jsou i aromatické látky.

 

Krystalizace medu

Krystalizace je přirozená vlastnost medu. Mnozí spotřebitelé se domnívají, že zkrystalizovaný med je pokažený přidáním řepného cukru a často ho také nesprávně označují jako zcukernatělý. Med je v podstatě přesycený roztok cukrů, to znamená, že obsahuje více cukrů, než se jich může v roztoku rozpustit. Řepkový nebo malinový med krystalizuje velmi rychle, medovicový pomaleji a akátový zůstane v tekutém stavu i několik let. Krystalizace je vratný proces. Zahřátím medu ve vodní lázni do 45°C dochází k jeho opětovnému ztekucení. Pozor, při vyšších teplotách dochází k jeho znehodnocení!

 

Léčivé účinky medu

Med má široké spektrum účinků:

-          Působí antibioticky a protizánětlivě

-          Povzbuzuje centrální nervový systém a psychiku člověka

-          Zlepšuje a prohlubuje spánek

-          Je zdrojem okamžitě využitelné energie a rychle se vstřebává

-          Podporuje trávení

-          Zlepšuje proces léčby jater a slinivky

-          Podporuje léčbu vředových chorob žaludku a dvanácterníku

-          Posiluje srdce

-          Zvyšuje detoxikační schopnost organismu

-          Podporuje imunitní systém

-          Zvyšuje výkonnost 

Med má tedy hojné využití ve farmaceutickém průmyslu, ale také v kosmetice pro jeho blahodárné účinky na pleť. Nejznámější a nejvíce používané je ale jeho využití v kuchyni. Přidává se jak do sladkých pokrmů, jako jsou různé moučníky, kaše apod., tak i při přípravě masa a dalších pokrmů nebo nápojů.

 

Nektarový a medovicový med    

    

 

 

Odvíčkování plástů