Pyl

 

Pyl je pro včely a plod hlavním zdrojem bílkovin. Pylová zrnka si včely létavky během sběru zformují pomocí výměšku slinných žláz a nektaru do tzv. rousku, který v košíčku na posledním páru noh odnesou do úlu. Tam ho předají mladuškám ke zpracování. Ty ho navrství do buněk plástů, upěchují hlavou a zalijí vrstvičkou medu. Rouskový pyl má ve srovnání s přírodním pylem změněné vlastnosti, je sladší a stravitelnější. Ještě víc pozměněný je pyl, který byl uskladněný v plástech. Předpokládá se, že jedno včelstvo spotřebuje ročně asi dvacet až čtyřicet kilo pylu.

 

Využití pylu

-          Krmení včelstev v době nedostatku bílkovinné výživy

-          V potravinářství: v přírodním stavu jako dodatek do cereálních výrobků, tyčinek, sladkostí, medu, másla. Pyl obsahuje pro člověka všechny nezbytné esenciální aminokyseliny, má více bílkovin, minerálů a vitamínů než maso.

-          Léčebné: na problémy s prostatou, jako podpůrná složka jiných léků, k celkovému povzbuzení organismu, příznivě ovlivňuje látkovou výměnu, při prevenci a léčbě celkové vyčerpanosti organismu, při psychické únavě, má omlazující účinky na buňky lidského těla a tím i na celkovou kondici a vzhled člověka.

-          Kosmetické: hlavně v pleťové kosmetice

 

  

Včela s pylovými rousky 

 

                  

Rouskovaný pyl