Trubci

 

Trubci jsou samečci včely medonosné. Ve včelstvu žijí obvykle jen v produkčním období a jejich počet se pohybuje průměrně kolem pětiset. Trubci měří 15 až 17 mm a váží asi 220 mg. Vyvíjejí se z neoplozených vajíček a mají tudíž jen poloviční sadu chromozomů. Mají nejdelší vývoj, který trvá 24 dní. Dvanáctý až patnáctý den po vylíhnutí pohlavně dospívají a vylétají na snubní prolety na trubčí shromaždiště, kde se páří s mladými matkami. Ti, kterým se podaří se spářit, záhy hynou, protože se jim při kopulaci vytrhne celý rozmnožovací aparát. Ale ani ti, kteří zůstanou v úlu, nemají šťastné vyhlídky na dlouhý život. Trubci si neumějí sami opatřit potravu, krmí je dělnice, ty je na konci léta kdy už nejsou potřeba, oddělí od potravy a zesláblé je vynášejí z úlu ven, kde hynou. Trubec nemá žihadlo a neumí se bránit.